Algemene bereidingstips
Het malse Cervena hertenvlees vormt de basis voor vele gerechten. Het is van nature mals en smaakvol vlees, onder andere dankzij het feit dat de dieren onder natuurlijke omstandigheden op de uitgestrekte groene weiden van Nieuw-Zeeland hebben geleefd. Prikkel je creativiteit om er de lekkerste gerechten mee te maken. Onderstaand een aantal tips om tijdens de bereiding van het vlees rekening mee moet houden voor het lekkerste resultaat!
- Haal het vlees ruim 10-15 minuten voor bereiding uit de koelkast en uit het vacuüm. Hierdoor komt het op temperatuur en kan het vlees ademen. Doordat de zuurstof aan de verpakking is onttrokken wordt de houdbaarheid verlengt maar kan het vlees iets verkleuren. Binnen een paar minuten nadat je het vacuüm hebt verbroken zal de mooie rode kleur terugkeren.
- Dep het vlees met keukenpapier droog als er wat vleesvocht in de zak zat. Spoel het niet met
water af. - Verwijder, afhankelijk van het vleesdeel, eventuele vliezen en pezen. Hierdoor voorkom je dat het vlees samentrekt en is het vlees extreem mals. De vliezen en pezen kun je gebruiken om een lekkere bouillon van te trekken, deze bevatten veel smaak.
- Bestrooi het vlees pas vlak voor bereiding met zout. Doe je dit eerder dan zal het zout vocht aan het vlees onttrekken. Bestrooi pas na de bereiding met peper, door de hitte kan de peper verbranden.
- Zorg ervoor dat je pan, bakplaat of barbecue goed is voorverwarmd. Behalve bij low en slow bereidingen van grote delen is het, vanwege het lage vetgehalte, belangrijk het vlees kort en op hoge temperatuur te garen. Vet de pan, de plaat of het rooster in of bestrijk het vlees met plantaardige olie om te voorkomen dat het blijft plakken.
- Het is niet nodig om Cervena hert te marineren om het malser te maken (het zuur in marinades verzacht na enkele uren marineren de spiervezels van vlees), van nature is het al extreem mals. Het mag natuurlijk wel als je het vlees een bepaald smaakaccent wilt geven, je hoeft het dan niet lang te marineren.
- Dek het vlees na bereiding losjes af met aluminiumfolie en laat het even rusten, hierdoor houd je het vochtverlies tijdens het snijden beperkt. Houd hierbij ongeveer 8 tot10 minuten per 500 gram van het gewicht van het vlees aan. Houd er rekening mee dat de warmte nog doortrekt naar de kern van het vlees en de kerntemperatuur nog een paar graden kan stijgen.
- Gaar Cervena hertenvlees nooit te ver door. Omdat het weinig vet bevat loop je anders het risico dat het te droog wordt en dat is zonde. Rare of medium-rare garing verdient de voorkeur voor een optimale smaak en malsheid van het vlees.